Kremowy gulasz z papryką świeżą jak i wędzoną ma niesamowity smak i aromat. Smakuje wyśmienicie jako samodzielne danie.
- 500g wołowiny pokrojonej w większą kostkę
- 1 łyżka oleju (używam kokosowego)
- szklanki wody
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 2 duże liście laurowe
- W szerokim garnku rozgrzać olej. Na duży ogniu obsmażyć wołowinę.
- Wlać 2 szklanki wody, dodać ziele i liście laurowe.
- Zagotować, zmniejszyć gaz do minimum i gotować 30 minut. W międzyczasie zebrać szumowiny (szara piana).
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
- 6 dużych pieczarek pokrojonych w półkrążki
- 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- pieprz czarny mielony
- Skrobię i koncentrat rozmieszać z odrobiną wody, odstawić.
- Dodać wszystkie warzywa, sól i paprykę wędzoną do garnka z wołowiną, gotować do miękkości (u mnie 1 godzina).
- Rozrobioną skrobię z koncentratem wlać do gulaszu, ciągle mieszając zagotować.
- Całość doprawić solą i dużą ilością pieprzu.
*Opcjonalnie dodać 1 łyżeczkę masła dla podkręcenia smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)