Wyjeżdżamy do Trójmiasta (środa-piątek) =^.^=
Postaram się zaglądać i odpisywać na bieżąco :)
pozdrawiam serdecznie!
:-*
ZNAJDŹ PRZEPIS
środa, 29 stycznia 2014
poniedziałek, 27 stycznia 2014
Zapiekane Pulpety z Brukselką - Dieta Dukana
- ok. 400-500g mielonego mięsa (wyfiletowałam i zmieliłam udka kurczaka)
- miseczka brukselki (użyłam mrożonej)
- sos pomidorowy z kartonika lub butelki (ewentualnie rozwodnić przecier) zużyłam 200ml
- 1-2 łyżeczki oleju
- mała cebula
- czosnek w proszku
- sól, pieprz czarny, zioła (użyłam prowansalskich)
- jako dodatek do dania surówka z sałatą lodową (nada świeżości potrawie)
- Mięso przyprawić solą i pieprzem. Dodać dużą szczyptę ziół (prowansalskich, innej mieszanki lub pojedynczego zioła np. oregano). Mocząc dłonie w wodzie, formować kulki wielkości brukselki. Odstawić.
- Brukselkę zblanszować (zagotować bez przykrycia w osolonej wodzie) i odcedzić.
- Cebulę posiekać drobno. Zeszklić na oleju i przestudzoną dodać do sosu pomidorowego. Sos doprawić solą, pieprzem, czosnkiem.
- Piekarnik rozgrzać do 185*.
- W naczyniu do zapiekania (użyłam dwóch podłużnych) układać naprzemiennie brukselkę i kulki mięsa. Zalać całość sosem.
- Piec ok. 30 minut. Podawać z surówką.
piątek, 24 stycznia 2014
Ostra Surówka z Kiełkami Rzodkiewki - Dieta Dukana
Proporcje surówki są indywidualne. Nie przesadzajmy z ilością kiełków rzodkiewki, ponieważ są ostre w smaku.
- sałata lodowa
- kiełki rzodkiewki
- świeża papryka pepperoni (można użyć słodkiej)
- oliwa
- sok z cytryny lub limonki (można pominąć)
- Sałatę rozdrobnić, umieścić w salaterce. Paprykę posiekać w talarki (słodką w krótkie paski) i dodać do sałaty razem z kiełkami.
- Całość przemieszać, skropić oliwą i sokiem z cytryny (jeśli używamy).
- Podawać od razu.
czwartek, 23 stycznia 2014
Omlet Curry - Dieta Dukana
Proponowany omlet smaży się z jednej strony i zawija w trakcie smażenia w rulon (dolewając masy) lub składa na pół/w trójkąt. Omlet polecam smażyć na najmniejszej patelni.
- 1 łyżka startej marchwi na dużych oczkach)
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
- 1 łyżka drobno posiekanej świeżej papryki pepperoni lub słodkiej papryki
- łyżka drobno posiekanego szczypiorku (można pominąć)
- 3 jajka
- szczypta soli
- ok. 0,5 łyżeczki curry
- opcjonalnie jako dodatek świeże kiełki np. rzodkiew, brokułu, itp.
- Patelnię lekko natłuścić, rozgrzać na średnim ogniu.
- Jajka wbić do miseczki, lekko roztrzepać (dosłownie kilka ruchów, by rozbić żółtka). Dodać sól, warzywa i curry. Rozmieszać lekko widelcem.
- Wlewać masę porcjami, gdy wierzch się lekko zetnie, ale będzie wciąż galaretowaty, zawijać omlet w rulon. Gdy zwinięty omlet będzie na brzegu patelni, dolać masy, by połączyła się z wystającym brzegiem omletu i zwijać jak poprzednio aż do skończenia się masy*.
poniedziałek, 20 stycznia 2014
Subskrybuj:
Posty (Atom)