- 700ml wody
- przyprawa do zup (używam ziołowych ziarenek smaku)
- marchew (6cm) pokrojona w plastry
- pietruszka (7cm) pokrojona w kostkę
- kawałek pora pokrojonego w plastry
- 1,5 łyżeczki kaparów (małych)
- 2,5 łyżeczki przecieru pomidorowego (dopasować ilość do smaku)
- kluski - 1 jajko, 2-3 szczypty bazylii, 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- Zagotować wodę z przyprawą.
- Zmieszać masę na kluski, odstawić.
- Na gotującą wodę wrzucić marchew z pietruszką, później por z kaparami. Gotować do ulubionej miękkości (polecam półtwardo).
- Do zupy dodać przecier, gdy woda zacznie wrzeć zmniejszyć gaz i wlać masę na kluski. Mieszać po dnie, by nie przywarła.
- Gotować ok. minuty. Podawać.