ZNAJDŹ PRZEPIS

niedziela, 31 lipca 2011

Ciasto wielosmakowe - Dukan

Moje ciasto zawierało zestaw smakowy - kokos, ananas, banan. 
Oczywiście w zależności od upodobań smakowych oraz własnego asortymentu, smaki można dowolnie zmieniać :)
Ciasto ze względu na 2 biszkopty, a co za tym idzie ze względu na skrobię przeznaczone jest na 4dni  lub dla kilku osób. 
Ewentualnie, można upiec jeden dwukolorowy biszkopt i nałożyć 2 połówki na siebie :)
  • 2 biszkopty, jasny i ciemny:
  • Na 1 biszkopt:
  • 4 jajka
  • opakowanie puddingu waniliowego (drugi biszkopt z dodatkiem kakao) 37g lub 2 czubate łych kukurydzianej skrobi
  • 1 łyżka mleka
  • słodzik (ok 4-6 tabletek)
  • opcjonalnie dowolny aromat
Piekarnik ustawić na 160-170* Blachę prostokątną wyłożyć papierem.
Białka ubić, resztę składników wymieszać dokładnie. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać, przełożyć natychmiast na blachę i od razu włożyć do pieca.
Piec średnio 20-30 minut, w zależności od piekarnika.
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, dolać zimnej aby było 500ml. Dodać aromatu (po szczyptach) do smaku, słodzik i odrobinę barwnika. Wstawić do lodówki.
  • Masa kokosowa:
  • 500g serka homo lub maślanki
  • aromat kokosowy
  • słodzik do smaku
  • żelatyna na 500ml
Żelatynę napęcznieć w 2 łyżkach zimnej wody, dodać 2 łyżki gorącej wody.
Serek homo lub maślankę połączyć ze słodzikiem i aromatem. Miksując/mieszając wlać żelatynę, odstawić do lodówki.
Przełożyć tężejącą masą biszkopty. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę.

sobota, 30 lipca 2011

Drukowanie przepisów :)

Hello :)
Wiele z Was wspominało o ułatwieniu drukowania przepisów. 
W końcu, po długim poszukiwaniu i wertowaniu znalazłam taką opcję :)
Wygląda to tak, że po kliknięciu danego posta z przepisem, na dole tekstu widnieje guzik DRUKARKI, po kliknięciu wyświetla się nam okienko drukowania, gdzie jak możemy:
  • wydrukować przepis
  • zapisać format PDF
  • zapisać format E-mail
  • kliknąć na coś, by to usunąć (gdy nie chcemy drukować np zdjęcia wystarczy kliknąć na nie)
  • zmienić rozmiar czcionki
  • cofnąć zmiany (Undo)
  • usunąć wszystkie zdjęcia - kliknąć ptaszkiem Remove images

W razie problemów proszę pisać :)
UWAGA!! jeśli klikniemy na guzik na stronie głównej, pokaże nam wszystkie posty z tej strony, dlatego jeśli nie chcemy wszystkich przepisów na raz, należy przejść bezpośrednio do przepisu :)

Tarta mięsna curry z sosem serowym - Dukan

Pyszna tarta z mięskiem mielonym, zdecydowanie na obiad rodzinny lub dla 2 osób :) jest bardzo syta, samo białko :)
Jeśli ktoś nie lubi smaku curry, który tutaj jest delikatnie wyczuwalny, może z niego zrezygnować, lub tak jak ja, dodać dużo chilli dla równowagi :)
  • SOS SEROWY:
  • 200g serka wiejskiego ze szczypiorkiem
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
Serek i mleko przełożyć do małego garnka, na małym gazie mieszać aż serek się dokładnie rozpuści.
Na sam koniec rozmieszać skrobię z odrobiną zimnej wody i mieszając wlać do garnka, zagotować i odstawić.
  • CIASTO NA TARTĘ:
  • 3 łyżki otrębów NIE mielonych (2o+1p)
  • 200g twarogu odciśniętego z wody ręcznikiem
  • 1 jajko
  • sól 1/3 łyżeczki
Piekarnik rozgrzać do 175*
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie, wilgotną ręką wyklepać tortownicę (moja 23cm dno, 25cm góra) lub formę na tartę podnosząc lekko brzegi do góry. Piec 10 minut (najlepiej z dodatkowym grzaniem od dołu, lub w gazowych piekarnikach). 
W międzyczasie przygotować nadzienie.
  • NADZIENIE:
  • 300g ugotowanego mięsa mielonego
  • 1 średnia cebula pokrojona w piórka lub dowolnie
  • 1 ogórek kiszony w kostkę
  • 4-5 łyżeczek koncentratu
  • przyprawy: 1 łyżeczka pieprzu czarnego, 2 łyżeczki chilli dla wrażliwych mniej, 1 łyżeczka bazylii, 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżeczka curry.
Cebulę udusić na odrobinie wody, dodać mięso mielone, przyprawy, chwilę przesmażyć.
Na koniec, po wyłączeniu gazu dodać koncentrat i ogórka.
Zamieszać dokładnie.
Po podpieczeniu ciasta na tartę wyłożyć masę mięsną, równomiernie rozłożyć, polać sosem serowym.
Piec 25 minut, potem wyłączyć piekarnik i zostawić w zamknięciu na 6-8 minut.

Owsianka jagodowo-śliwkowa z żurawiną - Dukan

  • 3 łyżki otrębów NIE mielonych (2o+1p)
  • słodzik (do smaku, dałam 4 tabl)
  • mleko średnio 1-2 szklanki
  • aromat śliwkowy (klik) 
  • aromat jagodowy (klik) 
  • barwnik fioletowy (klik)
  • żurawina (w fazie uderzeniowej tylko troszeczkę lub bez)
Pyszna i cudownie wyglądająca owsianka :D 
  1. Otręby i słodzik wsypać go garnuszka.
  2. Dolać mleko.
  3. Zagrzać na małym ogniu aż zgęstnieje (jeśli lubimy gęstą), lub bez gotowania jeśli lubimy tylko ciepłą.
  4. Dodać barwnik (najpierw 1 szczypta) i mocno mieszać, bo najpierw zrobi się czerwone, dopiero po dłuższym mieszaniu będzie piękny fiolet :) 
  5. Na koniec dodać aromaty po szczypcie :)
  6. Posypać pokrojoną żurawiną.

piątek, 29 lipca 2011

Bułka z patelni - Dieta Dukana

Pyszna, sucha bułeczka z patelni :) Przygotowania trwa kilka chwil, tak samo jak prażenie :)
Jeśli dobrze ubijemy białko i nie będziemy na koniec miksować długo, tylko jedną chwilkę, to będzie ona bardzo duża i wysoka :)
  • 3 łyżki otrębów NIE mielonych (2o+1p)
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (koniecznie tej, będzie wtedy mięciutka i puchata)
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  1. Teflon rozgrzać na dużym palniku, ale najmniejszy płomień, nakryć pokrywą.
  2. Otręby nasypać do kubeczka.
  3. Jajka rozdzielić.
  4. Żółtko położyć na otrębach, białko do kubełka po serku wiejskim 500g.
  5. Białko ubić z solą jak najmocniej.
  6. Gdy białko będzie ubite, dodać łyżkę skrobi.
  7. Zmiksować.
  8. Dodać resztę składników.
  9. Zmiksować chwilę, ale dokładnie.
  10. Przełożyć na patelnię tworząc zgrabny kopczyk w kształcie bułki.
  11. Nakryć pokrywą. 
  12. Prażyć aż się upiecze od spodu.
  13. Szybko przewrócić łopatką na druga stronę i dosmażyć.
  14. Na koniec zdjąć pokrywę i odparować.
  15. Ostudzić na kratce.

    czwartek, 28 lipca 2011

    Ciasto gruszkowo-miodowe z nutą cynamonu - Dukan

     Niziutkie ciasto na jeden raz, jest go i tak sporo :) Najlepiej piec je, gdy mamy wolne miejsce w piekarniku.
    Ciasto jest wilgotne, ciężkawe, zbite, idealne :)
    • słodzik (dałam 12 tabl)
    • 3 łyżki otrębów NIE mielonych (2o+1p)
    • 1 płaska łyżka puddingu czekoladowego (lub skrobi kukurydzianej i odrobina kakao)
    • aromat gruszkowy (na oko 10kropel)
    • aromat miodowy (na oko 5kropel)
    • 0,5 płaskiej łyżeczki cynamonu
    • 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    • 150g serka homo
    • 2 jajka
    • opcjonalnie polewa/lukier
    Piekarnik rozgrzać do 175* Jeśli nie mamy silikonowej keksówki, to zwykłą wyłożyć papierem.
    Wszystkie składniki wymieszać razem stopniowo dodając kolejne tak jak podałam. Przelać do formy, zamieszać w formie.
    Piec ok 40 minut (lub 30 jeśli pieczemy obok czegoś w piekarniku i tyle wymaga inny przepis), pozostawić do ostudzenia w uchylonym piekarniku wyjęte z formy.

    środa, 27 lipca 2011

    Bułeczki z mięsem - Dukan

    MASA MIĘSNA:
    • 5 łyżek mięsa mielonego
    • 1 cebula posiekana drobno
    • koncentrat
    • 2 łyżki serka wiejskiego
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, chilli, oregano, bazylia, czosnek granulowany
    Mięso ugotować z cebulą (zebrać łyżką ewentualny tłuszczy i dać zwierzakom do zjedzenia lub wylać).
    Po ugotowaniu dodać serek wiejski, koncentrat do smaku i doprawić.
    CIASTO:
    • 3 łyżki otrębów NIE mielonych (2o+1p)
    • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub mleka w proszku (do wyboru, ale mleko czubata łycha)
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub drożdży
    • 3 łyżki serka wiejskiego (bez śmietanki) lub twarożku
    • 2 jajka
    Piekarnik rozgrzać do 170* blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Białka oddzielić, resztę składników zmieszać, ubić białka i delikatnie dodać do masy.
    Nałożyć w dużej odległości 5 kupek spiczastych na blachę (nie uklepywać) i na środek każdej po 1 łyżce masy mięsnej (nie uklepywać nic, bo w czasie pieczenia ładnie się rozpłyną i urosną).
    Piec ok 30 minut aż się zrumienią. Najlepiej na koniec dodać ser i podawać z ketchupem :)
    Najłatwiej schodzą z papieru, gdy kilka chwil ostygną.

    Nowe aromaty

    Hello :D
    Testuję nowe smaki aromatów :)
    Jeszcze nie piekłam wszystkich, dziś biorę się za płynną gruszkę i miód :)
    Więc zapraszam do poczytania testu smakowo-zapachowego :)
    (kategoria AROMATY lub w kategorii Dukan - WAŻNE)

    wtorek, 26 lipca 2011

    Zupa paprykowa - Dukan


    • 200g papryki pokrojonej (średnio 1 duża papryka)
    • 4-5 ząbków czosnku
    • 1 cebula
    • 600ml wody
    • 300ml sosu pomidorowego (z kartonika, sos pomidorowy - NIE koncentrat)
    • chilli (do smaku)
    • kostka warzywna lub 1 łyżka przyprawy do zup
    • 1-2 łyżeczki bazylii
    Nastawić w garnku wodę, wlać do niej sos pomidorowy, dodać przyprawę/kostkę do zupy.
    Warzywa pokroić w kostkę, czosnek zmiażdżyć. Wrzucić do garnka.
    Gotować ok 20 minut, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodać chilli oraz bazylię.
    Po ugotowaniu wyjąć warzywa i zmiksować na gładko, wlać je z powrotem do garnka.

    poniedziałek, 25 lipca 2011

    Białko w proszku :)

    http://sklep.wypiekarnia.pl/bialko-w-proszku-pasteryzowane-100-gram.html

    Świetna sprawa jak nie ma się jajek :) Lub zjadło się ich już za dużo :)

    Wartości odżywcze w 100g:
    białko: 82,4g
    tłuszcz: 0g
    węglowodany: 0g

    Już zamówiłam i czekam na dostawę :) 



    Enchilady - Dukan

    NALEŚNIKI 5 sztuk:
    • jajka (użyłam 6sztuk, ale były bardzo malutkie, więc większych 4-5)
    • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (koniecznie)
    • pół szklanki mleka
    • szczypta soli
    Teflon rozgrzać na małym ogniu (duży palnik).
    Skrobię zalać mlekiem, rozmieszać w kubeczku, jajka roztrzepać, wlać skrobię, dodać sól.
    Smażyć niezbyt cienkie naleśniki (u mnie 1 naleśnik = niepełna średnia nalewka wazowa)


    NADZIENIE
    • mięso mielone (ugotowane wcześniej) użyłam pojemności pudełka po maśle
    • garść fasolki szparagowej
    • 1 mała/średnia cebula
    • garść pokrojonej w kostkę i ugotowanej marchwi
    • koncentrat pomidorowy
    • przyprawy: pieprz czarny, bazylia, czosnek, chilli
    Warzywa pokroić w kostkę (fasolkę można rozdrobnić na mniejszą), udusić na małej ilości wody, dodać mięso i koncentratu do smaku, doprawić.
    Nakładać po 1-2 łyżki nadzienia na naleśniki i zawijać w rulony, następnie zawinąć końce enchilad pod siebie i układać ciasno w naczyniu żaroodpornym/małej blasze/brytfance zwinięciem do dołu.
    UWAGA! naczynie dobrać tak, by nie było luzów miedzy naleśnikami.


    NA WIERZCH:
    • mieszanka koncentratu z wodą (tak, by koncentrat był trochę rzadszy)
    • ser
    • oregano lub przyprawa do pizzy
    Rozgrzać piekarnik do 175*.
    Ser starkować na dużych oczkach. Polać enchilady koncentratem wymieszanym z wodą, posypać serem i przyprawami.
    Zapiekać średnio 20 minut :) Aż ser się rozpuści.

    niedziela, 24 lipca 2011

    Drożdżówki z Serem i Kruszonką - Dieta Dukana


    Na 4 bułki :)
    • 3 łyżki otrębów NIE mielonych (2o+1p)
    • 8 tabl słodziku
    • 1 łyżka puddingu (klik) waniliowego z Lidla
    • 2 łyżeczki drożdży suszonych
    • 3 łyżki zmielonego twarogu (zmielić praską twaróg w kostce)
    • 2 jajka
    • aromat np wanilia lub cytryna
    • Masa serowa:
    • twaróg (to co zostanie z odjęcia na kruszonkę i bułki z 250g)
    • słodzik
    • aromat
    • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej/budyniu
    • kruszonka (klik) (można upiec razem z bułkami na papierze, obok)
    • polewa cytrynowa

    1. Piekarnik rozgrzać do 165-170*, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Składniki na masę serowa zmieszać, odstawić.
    3. Białka ubić.
    4. Resztę składników na bułki wymieszać, dodać ubite białka i lekko zmiksować.
    5. Szybko nakładać na blachę spiczaste porcje masy, na środek każdej nałożyć masę twarogową (nie spłaszczać, samo się ułoży).
    6. Piec ok. 30 minut do lekkiego zrumienienia.
    7. Upieczone bułki udekorować polewą i ułożyć kruszonkę na wierzch.

    Kruszonka do ciast - Dukan

    • Składniki na małą porcję
    • 1 łyżka twarogu
    • 2 płaskie łyżeczki mleka w proszku
    • słodzik w proszku (do smaku)
    Wymieszać składniki, masa może się lepić trochę :)
    Odrywać małe kawałki masy (moje przez pośpiech były dość duże) i układać na papierze do pieczenia :)
    Piec aż się lekko zrumienią :)
    Choć wygląda niepozornie, jak dla mnie idealnie zastępuje cukrowo-tłuszczową kruszonkę mojej mamy :) Najlepiej prezentuje się na bułce drożdżowej z serem lub cieście z polewą :) Moja kruszonka lekko spiekła się od spodu, ale po zanurzeniu w polewie nie było tego widać :D

    sobota, 23 lipca 2011

    Jajeczne placki - Dukan

    • ugotowane jajka (np 3)
    • kurkuma
    • szczypior (np 2 łyżki)
    • 1 mała cebulka
    • przyprawy (np pieprz czarny, sól, lub specjalna do jajek, itp)
    • 1 surowe jajko 
    Placuszki w sam raz na szybkie danie, mogą stanowić samodzielną przekąskę oraz być dodatkiem do wędlin lub mięs.
    1. Ugotowane jajka zmielić z cebulą.
    2. Dodać posiekany drobno szczypior, wymieszać.
    3. Dodać tyle kurkumy aby otrzymać ładny, intensywny kolor.
    4. Doprawić do smaku.
    5. Wbić surowe jajko, wymieszać dokładnie masę.
    6. Rozgrzać teflon.
    7. Nakładać małe placuszki na patelnię, smażyć na małym ogniu :)

      piątek, 22 lipca 2011

      Jak nie dać się zwariować i zbankrutować na Dukanie :)

      Moje pierwsze zakupy kosztowały fortunę, trzeba było załadować lodówkę wszystkim, co miało 0%.
      I co mi po tym było, skoro byłam bez kasy, a po przyjrzeniu się produktom wyszło na to, że wiele z nich jest mało wartościowych pod względem węgli, bo im mniej tłuszczu tym więcej węgli :( niestety taka prawda..
      Dla wielu osób (w tym dla mnie) dostanie czegoś absolutnie 0% graniczyło z cudem..
      Uwielbiam markety, choć też nienawidzę, bo ceny są zadowalająco niskie, ale nie mogę nigdy kupić wszystkiego w jednym sklepie (pech), więc zazwyczaj wędruję sobie po caaaałym mieście z jednego końca na drugi, bo jeden głupi serek jest najtańszy :) Czy warto? owszem :) wolę tak śmigać, zwłaszcza na piechotę i chudnąć przy okazji, niż wydać więcej na droższy :)
      Nigdy nie zrozumiem ludzi, którzy kupuję tylko "markowe" produkty..  im mówię zawsze jedno, że ich "markowe, firmowe" produkty są totalnymi śmiećmi :P
      Oczywiście nie mówię, że jeśli coś jest bardziej znane musi byc totalne beznadziejne, ale czy nie zauważyliście, że wiele wielkich firm produkuje dla takich sklepów jak biedronka itd i sprzedaje te same rzeczy w innych tylko opakowaniach? a zwłaszcza cenach?
      Nie bać się tanich, niemarkowych produktów!!
      W każdym razie, z doświadczenia ni tylko mojego wiem, że nie wszystko musi być 0% :)
      Dla organizmu nie tak straszny tłuszcz w serka co właśnie węgle, a jak pisałam wyżej -  0% produkt ma więcej węgli niestety.
      Jeszcze kilka słów o mięsie :)
      Nie ma potrzeby wydawania fortuny na chude mięsa typu wołowina, bo raz, że drożyzna, dwa, że niezbyt dobre :P
      Ja od początku diety jem kurczaki (pierś bardzo rzadko) głównie udka oraz mięso mielone z indyka, ale nawet nie takie czyste 100% ale sam indyk z dodatkiem np tłuszczu wieprzowego, który zawsze skrupulatnie wytapiam i wygotowywuje :)
      Koszty są totalnie nieporównywalne, bo czyste indycze mięso za niecałe 500g kosztuje nawet 8zł a ja to samo czyste mięso, ale z dodatkiem tłuszczu płacę za 1 kg 6zł :)
      I co? i chudnę najnormalniej na świecie :D
      To by było na tyle mojego wywodu, który z braku czasu mam wrażenie jest niedokończony ;(
      Zapraszam do ewentualnej dysputy :D

      Brzydkie chrupkie ciasteczka - Dukan

       Porcyjka niewielka, ale jakość chrupania bezcenna :D
      • 1 żółtko
      • 3 łyżki otrębów NIE mielonych (2o+1p)
      • słodzik (dałam 6 tabl)
      • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (w fazie uderzeniowej 1/4 łyżeczki sody)
      • 1 łyżka twarożku President z Biedronki naturalny (lub gęsty homo)
      • 1 łyżka wody
      • dowolny aromat np waniliowy
      Przygotować mini papilotki. Lub bezpośrednio na papier do pieczenia.
      Wszystkie składniki zmieszać, piec w 170* przez 30 minut aż będą moocno chrupiące :)

      czwartek, 21 lipca 2011

      Kanapki Serowe z Jajkiem - Dukan

      • 4 łyżki starkowanego sera żółtego domowego
      • 1 łyżka otrębów żytnich
      • 2 łyżki serka homogenizowanego
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (w fazie uderzeniowej 0,5 łyżeczki sody)
      • DODATKI:
      • ugotowane jajko
      • serek wiejski
      • suszone zioła np natka
      • pieprz czarny
      Pyszne, białkowe i serowe :) Nie wymaga skrobi. Jeśli chcemy mieć nieograniczone spożywanie, polecam zrobić chlebek serowo-cebulowy z mikrofali (klik)
      1. Wymieszać wszystko w miseczce przeznaczonej do mikrofali lub do takiej przelać.
      2. Ustawić mikrofale na max i ok 3-4 minut grzać. 
      3. Wyjąć jak będzie "ścięty", ale nadal wilgotny i położyć na kratce, żeby odparował.
      4. Chleb podpiec na teflonie do zrumienienia.
      5. Posmarować serkiem wiejskim.
      6. Ułożyć plasterki jajka.
      7. Posypać ziołami i pieprzem.

      środa, 20 lipca 2011

      Racuchy - Dukan

      • 500g twarogu w kostce (Zielona Łąka)
      • 3 jajka (najlepiej duże)
      • więcej niż 0,5 łyżeczki sody, ale nie więcej niż 3/4 łyżeczki :)
      • 13tabl słodziku lub więcej (wcześniej dałam 10 i było niesłodkie)
      • ulubiony aromat
      • 1 cały zwykły budyń waniliowy ze skrobią ziemniaczaną 40g
      • opcjonalnie odrobina kwasku cytrynowego (do smaku)
      Pyszne, idealnie takie same jak robi moja mama z mąki, maślanki i smaży na tłuszczu, ale te są oczywiście bez tych okropnych dodatków :) Polecam jak najbardziej, bo głowiłam się nad nimi tak długo, jak nad niczym jeszcze innym :) 
      1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić na kilka-kilkanaście minut (przemieszać w międzyczasie). 
      2. Rozgrzać patelnię, przygotować pokrywkę. 
      3. Ustawić gaz na duży palnik, ale malutki gaz. 
      4. Nakładać łyżką małe kopczyki w dużej odległości (uwaga, bo się złączą, jak się rozpłyną), najlepiej nakładać masę trzymając łyżkę pionowo i NIE uklepywać masy, bo będą brzydko płaskie. 
      5. Nakryć pokrywą, piec aż wierzch się rozpuści i będzie można łatwo obrócić na drugą stronę, po obróceniu nie nakrywamy już pokrywą :)
      UWAGA! Nie jeść od razu gorących z patelni, tylko dać im czas ostygnąć do temperatury jedzenia i dojść do siebie :) Nie chodzi o to, by były zimne, tylko ciepłe :)
      Im dłużej poleżą tym są lepsze :)

      wtorek, 19 lipca 2011

      Chleb bez jajek z mikrofali oraz typu Wasa - Dukan

      • 3 łyżki otrębów NIE mielonych (2o+1p)
      • 2 łyżki serka wiejskiego (1 lekko czubata + 1 płaska)
      • szczypta soli lub pół kostki cebulowej Knorr
      Wszystkie składniki wymieszać bardzo dokładnie, tak, by wilgoć w serka wiejskiego oblepiła wszystkie otręby (to, co będzie suche po prostu odpadnie później). Przełożyć do pojemnika, ugnieść na płasko łyżką. Włożyć do mikrofali, piec 3 minuty, moc max. Można położyć chlebek na rozgrzany teflon i podsuszyć, żeby był chrupiący.

      Na chlebek typu Wasa, dodajemy 0,5-1 płaskiej łyżki więcej serka wiejskiego i pieczemy na talerzu z mikrofali lub wykładamy na inny płaski pojemnik, czas pieczenia może być dłuższy.

      poniedziałek, 18 lipca 2011

      Sernik z serków homogenizowanych - Dukan

      Eksperymentalny sernik z serków homo :) Nie wytrzymał 2 godzin, bo zjedzony został od razu :) Smak i konsystencja totalnie fantastyczna :) Nie wiem co mnie napadło na ubicie białek, ale nie polecam tego zabiegu, bo pięknie rósł i równie pięknie opadał :) Dlatego jest to pierwsza wersja  z serków homo i zapewniam, że nie jedyna :)
      • 900g serków homo (6x150g)
      • 4 jajka
      • słodzik (dałam 27 tabl, to było zbyt dużo, powinno być 23-25)
      • 1 cały pudding z Lidla waniliowego (wychodzi 2 łyżki)
      • 1 łyżka budyniu waniliowego (zwykłego)
      • aromat do sernika
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, choć zwykle nie daję, więc można zrezygnować.
      Piekarnik ustawić na 170-175*, formę (moja kwadratowa 26x26) wyłożyć papierem do pieczenia. 
      Wszystkie składniki zmiksować  (jak pisałam wyżej ubiłam białka i je wmieszałam do masy, ale nie polecam więc wystarczy zmiksować wszystko), przelać do formy, włożyć do pieca na 1 półkę niżej (mój piecze mocno od góry więc, żeby nie spiec wierzchu lepiej niżej umieścić, NIEwskazane dla gazowych!)
      Piec do zrumienienia wierzchu, czyli mniej niż 1 godzinę (myślę, że w zależności od piekarnika wystarczy ok 45 minut?) studzić w uchylonym, włożyć na noc do lodówki, by stężał :)

      niedziela, 17 lipca 2011

      Ciastka makowo-nugatowe - Dukan

      Pyszne, chrupiące z zewnątrz, mięciutkie i wilgotne w środku :) z nutą nugatu a w smaku genialna odrobina maku :) całość uzupełnia posmak mleka, w którym masa się gotowała :) 
      • 3 łyżki otrębów NIE mielonych (2o+1p)
      • 1-1,5 łyżeczki maku
      • 100ml mleka
      • aromat nugatowy (2-3 krople)
      • słodzik (dałam 10tabl, ale to zbyt dużo)
      Piekarnik ustawić na 170*, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
      Wszystkie składniki zalać mlekiem, gotować przez 3 minuty  (od zagotowania) do wyraźnego zgęstnienia.
      Nakładać kulki masy na papier, piec 30 minut (do mocnego zrumienienia).

      sobota, 16 lipca 2011

      Cebulak (pizza) z patelni - Dukan

      • 3 łyżki otrębów NIE mielonych (2o+1p)
      • 1-1,5 łyżki mleka w proszku (dla usztywnienia masy)
      • 1 łyżeczka drożdży suszonych i proszku (pół na pół)
      • 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
      • szczypta soli
      • 1 jajko
      • 1 łyżka twarożku wiaderkowego (ewentualnie homo, ale nie potwierdzam)
      • sos pomidorowy
      • dodatki: cebula, szynka, pieczarki, ser, i inne ulubione :)
      Rozgrzać teflon na dużym palniku, ale najmniejszym ogniu.
      Składniki suche na ciasto wymieszać, dodać do nich twarożek i żółtko i wymieszać.
      Białko ubić na baardzo sztywno (najlepiej w kubełkach po serkach homo lub wiejskich), dodać do nich resztę składników i krótko zmiksować. Przełożyć na patelnię, nakryć pokrywą. Piec aż spód wyraźnie się upiecze, przewrócić na druga stronę i od razu nałożyć sos i dodatki, znów nakryć i chwilę piec, do lekkiego stopnienia sera.
      Smacznego :)

      Się nic nie dzieje :O

      Taaaak... od 3 dni nie pojawił się żaden nowy wpis :(
      Nie tylko z uwagi na zaburzenie diety okresem a co za tym idzie marne szanse są wtedy na trzymanie się zasad, ale też brak fizycznej możliwości umieszczenia postu..
      Ale, jeśli nikt o nic nie pytał właściwie, to chyba nic się nie stało?
      W każdym razie zabieram się teraz za umieszczenie jakiegoś przepisu :)
      tyle jeszcze nie zamieszczonych, że szok :) Ale nie wrzuce wszystkich w jeden dzień prawda :)
      pozdrawiam wszystkich wytrwałych :)

      środa, 13 lipca 2011

      Bananek z patelni - Dukan

      Macie ochotę na ciasto, ale nie chcecie się nim z nikim dzielić? Ja się podzieliłam, co było dobre, bo nie zmieściłabym sama całego :) W każdym razie, ciasto, raczej placek, który jest szybki i baaardzo prosty :)

      GALARETKA:

      •  1 łyżka róży w proszku
      • aromat wiśniowy (szczypta)
      • 100ml wody
      • 3 tabl słodziku
      • 1 łyżeczka żelatyny
      wszystkie składniki wymieszać, zagotować, jeśli róża zbyt napęcznieje, dolać więcej wody i podwoić żelatyne. Żelatynę dodac po wyłączeniu gazu, zmieszać, odstawić do lodówki.

      MASA BANANOWA:
      Wymieszać wszystkie składniki, żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody, po chwili jak napęcznieje dolać 1-2 łyżki gorącej wody (prawie wrzątek). Wlać do masy, wymieszać trzepaczką dokładnie, odstawić do lodówki.

      PLACEK:
      Rozgrzać teflon na duzym palniku, ale na małym ogniu. 
      Wymieszac wszystkie składniki dokładnie. Wlać na teflon, nakryć pokrywą i prażyć (w międzyczasie odparować go zdejmując pokrywę). 
      Gorący placek ostudzić na kratce. Posmarować tężejącą galaretką, odstawić na chwile do lodówki i posmarować kremem. Przybrać wiórami czekoladowymi.

      WIÓRY CZEKOLADOWE:
      • 2 łyżki mleka w proszku
      • 1 bardzo płaska łyżka kakao (jesli jest bardzo mocne, to nawet mniej)
      • słodzik do smaku
      • 2-3 łyżki wody
      Rozgrzać teflon na dużym palniku, ale na najmniejszym możliwym ogniu.
      Wszystko wymieszać dokładnie, wlać na rozgrzany teflon, nakryć na kilka chwil pokrywą, zdjąc pokrywę, jeżeli na brzegach zobaczymy, że masa się ścięła, to łopatką mieszać jak jajecznicę, rozrywając na strzępki, tak by powstały wióry jak na zdjęciu :)

      piątek, 8 lipca 2011

      Jajecznica z Chipsami Mięsnymi - Dukan

      Pyszna, białkowa jajecznica! Dodatek chipsów mięsnych nadaje jej ciekawego smaku.
      Dla leniwców, może być to po prostu wędlina. 

      1. Rozgrzać patelnię na mniejszym gazie (szeroki palnik).
      2. Jajka lekko rozmieszać w misce, wlać na patelnię mieszając.
      3. W międzyczasie dolać mleko.
      4. Jajecznica powinna być lekko ścięta, by zachować wszystkie wartości jajek.
      5. Gdy jajecznica będzie gotowa doprawić i posypać chipsami mięsnymi.

      Pudding z Lidla - Dukan

      Skład:
      skrobia kukurydziana, aromat, barwnik lub kakao, sól.

      Muffiny nadziane - Dukan


      Dodatki mogą być dowolnie dobrane wg tego co mamy jak i to co najbardziej lubimy :D

      Składniki na 15-17 muffin
      • 3-4 łyżki posiekanej wędliny (przykładowo: beztłuszczowej wieprzowej, drobiowej, krakowska drobiowa sucha itp)
      • 1,5 łyżki posiekanych kaparów (można na dukanie)
      • 2 łyżki musztardy chrzanowej
      • 2 łyżki cebuli posiekanej świeżej lub suszonej
      • 2 łyżki posiekanego szczypioru
      • 5-6 ząbków czosnku (posiekać)
      • 1 łyżeczka oregano
      • 1 łyżeczka naci pietruszki suszonej
      • 2 łyżeczki chilli
      • 1 łyżeczka papryki słodkiej
      • 6 łyżek otrąb NIE mielonych (4o+2p)
      • 1 łyżeczka sody
      • 3 jajka
      • 150g serka wiejskiego
      • ser topiony lub piórko (na wierzch muffin)
      Wszystkie składniki wymieszać, oprócz jajek. Odstawić na 30 minut.
      Piekarnik ustawić na 170* naszykować formę do muffin wyłożoną papierem lub silikonowe muffiny.
      Białka ubić, żółtka wmieszać w odstawioną masę. Do ubitych białek dodać całą masę, zmiksować chwilę, nakładać do form.
      Piec 20, zmniejszyć do 150 i piec jeszcze 8 minut.
      Studzić w piekarniku wyjęte z foremek, zostawić w uchylonym na kilka godzin, by odparowały dobrze. 
      Po upieczeniu i wyjęciu z form, położyć na wierzch po kawałku sera (można wyciąć foremkami wzorki).

      czwartek, 7 lipca 2011

      Bitki z makiem (Baletki) - Dukan

      Prawdziwe Bitki z makiem jakie znam ze sklepu są to biszkopciki posypane makiem i przełożone marmoladą :)
      To druga wersja Bitek, nazywanych w innych częściach Polski Baletkami :)
      Największa ich zaleta? Nie wymagają pieczenia w piekarniku :)
      Nie będę przepisywać przepisu na biszkopty z patelni i marmoladę więc wkleję linki, zresztą jak często w przepisach bez przepisu itp :)

      Biszkopciki z patelni - Dukan

      Przepis opatentowałam ponad pół roku temu, a dopiero teraz sobie o nim przypomniałam :) Już tak z tymi przepisami mam :) zero chronologii :)
      W każdym razie, przepis na biszkopciki dla osób nie posiadających piekarnika lub z awarią, albo dla chcących tak jak ja, zrobić coś mega szybko :)
      • 1 jajko
      • 2 tabl słodziku
      • 1 łyżeczka puddingu waniliowego/czekoladowego z Lidla (lub zwykłej skrobi kukurydzianej)
      • aromat
      • opcjonalnie mak/sezam,żurawina/kakao do posypania
      Opis szeroki, ale roboty niewiele :)
      Teflon rozgrzać na szerokim palniku, ale najmniejszy gaz (chodzi o to, by ciepło było dostarczane na duży obszar patelni, a nie jak w przypadku małego palnika, że jest ono tylko na środku), nakryć pokrywą.
      Białko oddzielić od żółtka, słodzik rozkruszyć. 
      Białko ubić ze szczyptą soli i słodzikiem w małym pojemniku (ja używam kubełków po serkach homo lub wiejskich z Lidla), gdy białko będzie mocno ubite, wlać szybko żółtko, ciągle miksując, dosypywać resztę składników dodając aromat na końcu.
      Nakładać łyżką krążki masy, mogą być "z górką", posypać dodatkiem lub bez i nakryć pokrywą, piec aż spód zrobi się widocznie suchy (trwa to trochę długo, więc najlepiej czymś się zająć wtedy), zdjąć pokrywę, chwilę odparować i przekręcić na drugą stronę, nakryć pokrywą, ale później ją zdjąć i odparowywać.

      środa, 6 lipca 2011

      CZAT z Kotem w kuchni :)

      Mam nadzieję, że ułatwi to komunikację :) i będzie przydatnym gadżetem :)
      zapraszam wszystkich na CZAT online :)
      Będzie on w stałym miejscu - nad postami :)
      Sprawdzałam, że nie wymaga on logowania, wystarczy wpisać swój Nick :)
      zawiera opcję wpisania adresu email, ale nie jest to wymagane, przydatne jeśli chcemy od/dla kogoś email, wtedy wystarczy kliknąć w okienku na nazwę i pokazuje nam okienko z emailem danej osoby..
      Można też ustawić swój avatar :)
      To by było na tyle.. w razie problemów technicznych, proszę pisać w tym poście :)
      UWAGA!! Jego wada, trzeba samemu odświeżać :)

      MAŁA INSTRUKCJA:
      http://www3.cbox.ws/box/?boxid=3259323&boxtag=at38mf&sec=help

      wtorek, 5 lipca 2011

      Muffiny na jeden dzień - Dukan

      Dlaczego na jeden dzień? bo jest ich dużo :) a mają tylko 3 łyżki otrębów :) 
      Nie opadają, ładnie wyrastają, średnio wychodzi 10-12 sztuk (zależy od wielkości foremek), suchutkie w środku, moje ulubione :)
      Do zrobienia zarówno na słono jak i słodko :)
      Więc.. do dzieła :)
      • 3 łyżki otrębów NIE mielonych (2o+1p)
      • 2 łyżki mleka w proszku
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub drożdży suszonych (drożdże w wersji słonej pasują idealnie) (w fazie uderzeniowej - 0,5 łyżeczki sody)
      • aromat lub przyprawy
      • słodzik 1 tabl. (lub więcej, gdy na słodko)
      • 2 szczypty soli (gdy na słono)
      • 2 jajka
      Piekarnik rozgrzać do 170* formy do muffin wyłożyć papierem lub użyć silikonowych.
      Białka ubić, resztę składników wymieszać w kubku/miseczce, gdy białka będą ubite, dodawać do nich po 1 łyżce składników z kubka ciągle miksując.
      Przełożyć masę do foremek, piec 20-25 minut :)

      Piankowa chmurka - Dukan

      Moja pianka nie przetrwała 30minutowej podróży, więc na fotce jest w kawałeczkach :) Ale smaku jej to nie ujmuje absolutnie :)
      Jest bardzo lekka, jak chmurka, aż żal, że trzeba się nią dzielić :) Wierzch ma lekko biszkoptowy :D
      • 3 białka
      • słodzik (dałam 18 tabl)
      • dowolny aromat lub kakao + aromat
      • 1 cały pudding waniliowy z Lidla (lub skrobia kukurydziana 2 łyżki (37g))
      • 600ml jogurtu
      Piekarnik rozgrzać do 180* Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (moja miała wymiar 21x32 dno,wyszła średnio płaska pianka).
      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Gdy będą bardzo mocno ubite dodawać miksując w podanej kolejności składniki (pojedynczo ). Przelać do formy.
      Piec 40 minut. Studzić w troszkę uchylonym piekarniku.

      Bułki hamburgerowe - Dukan

      Na 6 bułeczek
      • 3-6 łyżek otrębów NIE mielonych (4o+2p)
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1-2 tabl. słodziku
      • 2 szczypty soli
      • aromat maślany
      • 2-3 łyżki mleka w proszku
      • 150g twarogu wiaderkowego (użyłam Emilki)
      • 2 jajka
      • sezam do posypania
      Piekarnik rozgrzać do 170* naszykować mini formy do tart lub wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
      Białka ubić, resztę składników zmiksować, zmiksować chwilę z białkami. Przełożyć do form.
      Piec ok 25 minut.
      Jeśli robimy z 6 łyżek, przekroić każdą na pół, mamy wtedy 6 burgerów, jeśli z 3 łyżek, mamy tylko 3 burgery, bo nakładamy 2 placki na siebie :)
      UWAGA!! jeśli dodajemy tylko 3 łyżki otrębów, dodajemy więcej mleka w proszku i mniej twarożku np 100g, bułki mogą być wilgotne w środku więc najlepiej upiec je wieczorem, by przeschły przez noc.
      Jeśli używamy 6 łyżek a też okażą się zbyt wilgotne w środku (zależy to od twarogu mielonego), należy również pozostawić je na jakiś czas.

      poniedziałek, 4 lipca 2011

      Serek topiony z szynką i cebulą - Dukan

      • krakowska  sucha drobiowa lub inna wędlina
      • cebula lub 7 szalotek
      • 2 kostki twarogu 200-250g (prostokątne w papierku)
      • 0,5 (mniejsze) łyżeczki sody
      • przyprawy lub tylko sól i czosnek
      Twaróg zasypać sodą, wymieszać, odstawić na szafkę na 2-3 godziny, najlepiej na całą noc.
      Wędlinę i cebulę pokroić drobno, podsmażyć.
      Masę twarogową przenieść na rozgrzany teflon CIĄGLE MIESZAJĄC, odparować jak ser, ale nie trzymać zbyt długo, by nadal masa była ciągnąco-płynna, najlepiej wyłączyć już gaz, chyba, że nie będzie się już rozpuszczał, to włączyć ponownie.
      Dodać wędlinę z cebulą, przyprawić :) 

      Tafla Czekolady Kokosowa z Żurawiną - Dukan

      Tafla będzie lekko chrupiąca jeśli ją dobrze wysuszymy a nie upieczemy :)
      Najlepiej suszyć ją, gdy wcześniej coś piekliśmy lub rozgrzać lekko piekarnik :)

      Z podanych składników wyszły mi 4 średnie tafle :) (jedna jak pół czekolady)
      • 4 łyżki mleka w proszku
      • 4 tabl, słodziku (lub więcej)
      • aromat kokosowy lub wiśniowy (tycia szczypta)
      • 2 łyżki wody
      • 3 kulki żurawiny
      • opcjonalnie kakao, gdy chcemy czekoladową taflę :)
      Piekarnik (jeśli nic nie piekliśmy) lekko nagrzać ustawiając na 170* (nie ma byc gorący, tylko lekko ciepły, tak by się mogło suszyć, ale by nie wystygł szybko).
      Wszystkie składniki wymieszać, żurawinę pokroić. Pokryć cienką warstwą silikonową formę lub papier do pieczenia (BARDZO CIENKĄ!!)
      Suszyć (NIE piec) aż do stwardnienia (czas jest różny, czasami 10minut innym razem od 30-50).
      UWAGA!! Można również pozostawić taflę do zastygnięcia na stole, ale nie będzie lekko chrupiąca, tylko miękka.

      Moje MENU - Dukan

      03.07.2011 Niedziela
      • chlebek serowy z jajkiem i serkiem wiejskim
      • żytni chlebek serowy z jajkiem i serkiem wiejskim
      • gulasz sojowy
      • pyzy
      • ciastka makowo-nugatowe (nowy przepis)
      • kokosanki (nowy przepis)
      • chlebek serowy z wędliną

      niedziela, 3 lipca 2011

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...